Kosančićeva 74, Kruševac
Medicinsko kozmetički salon Dekac - Kruševac.jpg

Hemijski piling

http://salondekac.co.rs/wp-content/uploads/2020/11/mm2-350x400.jpg

HEMIJSKI PILING

Hemijski piling je medicinsko – estetska procedura koja uz pomoć određenih hemijskih supstanci, najčešće kiselina, služi za kontrolisano uklanjanje (ljušćenje) slojeva kože i podsticanje njenog obnavljanja na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama. U zavisnosti od toga koliko duboko piling „ljušti“ kožu, razlikuju se POVRŠINSKI, SREDNJE DUBOKI i DUBOKI hemijski pilinzi.

Preporučuju se kao tretman izbora kod stanja kao što su:

 • Akne
 • Pliće bore u zoni oka
 • Duboke bore oko očiju i nausnica
 • Solarni lentigo – male fleke kružnog oblika, najčešće na rukama i licu
 • Melazma – fleke veće površine nepravilnog oblika
 • Ožiljci od akni
 • Strije
 • Fotostarenje kože kao posledica hroničnog izlaganja suncu

Kao hemijske supstance koje koristimo u pilinzima, treba izdvojiti alfahidroksi kiseline,
trihlorsirćetnu kiselinu u različitim koncentracijama (TCA pilinzi) i fenol. Poznata španska kompanija Skin Tech Pharma Group čiji smo generalni zastupnici, jedina poseduje sertifikat za upotrebu hemijskih pilinga u medicinske svrhe. Bitno je naglasiti da su rezultat dogodišnjih istraživanja, opsežnih studija i naučnih ispitivanja, a nakon decenija njihove primene u svakodnevnoj praksi, s ponosom možemo istaći da se radi o preparatima koji pružaju izuzetne efekte što potvrđuje na hiljade zadovoljnih pacijenata širom sveta.

Izvode se po autorskim protokolima prof. dr Filipa Depreza, uvaženog eksperta u domenu estetske medicine, a uz pilinge se preporučuju i kozmoceutici za dnevnu negu kože i oporavak posle tretmana.

 

KOLIKO TRETMANA TREBA IZVESTI?

Broj tretmana direktno zavisi od promene koja se tretira. Nekada je dovoljan jedan postupak, ali je najčešće potrebno uraditi 3 do 6 kako bi se postigli maksimalni rezultati. Kod površinskih pilinga tretmani se mogu izvoditi na 7 do 10 dana, dok se duboki ponavljaju na 4 do 6 nedelja.

KADA SE PRIMENJUJU HEMIJSKI PILINZI?

Hemijske pilinge, naročito duboke, primenjujemo u zimskom periodu, dok je one površnije moguće sprovoditi tokom cele godine, ali uz obaveznu zaštitu kože od sunca – naša preporuka je kozmoceutik Melablock HSP SPF 50+.

http://salondekac.co.rs/wp-content/uploads/2020/11/nnvvs-350x445.jpg
http://salondekac.co.rs/wp-content/uploads/2020/11/mm4-400x500.jpg
Hemijski piling

KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI NAKON HEMIJSKIH PILINGA?

Kada se hemijski piling izvodi po utvrđenom protokolu, neželjene reakcije izostaju. Međutim, mogu se javiti u retkim situacijama kada se pacijent ne pridržava saveta koje mu je lekar preporučio i ako u letnjim mesecima ne koristi preparate sa visokim faktorom zaštite od sunca prilikom boravka na otvorenom prostoru gde može biti izložen štetnom UV zračenju.Tada bi se, i to samo kod dubljih hemijskih pilinga, mogle pojaviti hiperpigmentacije – fleke, ali one ne predstavljaju trajni neželjeni efekat. Perutanje isušenog tamnog sloja kože posle hemijskog pilinga je potpuno normalna i sasvim očekivana reakcija budući da dolazi do uklanjanja izumrlih ćelija i na taj način se odstranuju fleke, podstiče čišćenje i lečenje kože od akni, a istovremeno se površinski sloj iste vidno podmlađuje.

Easy TCA se smatra najjednostavnijim, najsigurnijim i najefikasnijim pilingom sa trihlorsirćetnom kiselinom. Za njegovu primenu nije neophodna specijalna priprema pre aplikacije niti postoji period oporavka što je od velikog značaja za savremenu osobu kojoj u gustom rasporedu obaveza ne preostaje vreme za duže oporavljanje posle bilo koje estetske intervencije. Reč je o postupku koji regeneriše kožu lica, vrata, dekoltea i ruku u potpunosti, ispravljajući neravnu teksturu, ujednačavajući ten i pružajući blistavost i jedrinu. U zavisnosti od početnog stanja, kvalitet kože će se u velikoj meri poboljšavati ponavljanjem tretmana s obzirom na to da hemijski piling stimuliše stvaranje novog kolagena koji je odgovoran za čvrstinu i potporu kože. Tretman treba ponoviti kada se koža potpuno oljušti, odnosno 7 do 10 dana od aplikacije, dok se u međuvremenu savetuje upotreba krema sa visokom zaštitnim faktorom kao što je Melablock HSP SPF 30/ 50+, Atrofillin za zatezanje i izbeljivanje tena, Actilifit za elasticitet kože i Blending Bleaching protiv hiperpigmentacija.

INDIKACIJE ZA EASY TCA:

 • Regeneracija kože
 • Fotostarenje
 • Akne
 • Hiperpigmentacije
 • Melazma
 • Chloasma
 • Keratoza
 • Fine linije
 • Antiaging
 • Pušačka koža

Prilikom primene 30% fenolnog pilinga za tretiranje dubokih hiperpigmentacija i ispravljanje bora oko očiju i usana, svakako možemo obaviti prethodnu pripremu kože kremom Blending Bleaching. Budući da se radi o jačoj koncetraciji kiseline, u ovom slučaju bizmut subgalat je obavezan deo protokola. On se spontano uklanja 6-7 dana posle intervencije, a do tada nema umivanja. Otok je normalna pojava i polako će se spuštati od frontalnog dela, dok se potpuno ne povuče. I u ovoj situaciji, naročito što se radi o još dubljem pilingu, potrebno je istaći da je boravak na suncu strogo zabranjen bar 6 meseci, a da je krema sa visokim zaštitnim faktorom neophodna. U odnosu na druge estetske procedure kojima se ostvaruje poboljšanje izgleda kože i povećanje volumena, dubokim pilinzima aktiviramo sopstvene potencijale za oporavak i samoisceljivanje, unapređujemo kvalitet kože u dubljim strukturama, tako da se postignuti antiaging efekti mogu sasvim sigurno zadržati i nekoliko godina.

Scroll